A borostyánnyaklánc és a fogzás

A borostyánnyaklánc és a fogzás

 A borostyánnyaklánc és a fogzás

Mostanában elég sok szülő fordul hozzám azzal a kérdéssel, hogy mit gondolok a borostyánnyaklánc és a fogzás kapcsolatáról. Segít-e a szorongás és a fájdalom (főként fogzási) csökkentését, illetve hogy milyen elven fejti ki hatását, és hogy nem veszélyes-e?

Sok cikket olvastam és sok édesanya tapasztalatai hallgattam meg ebben a témakörben.

Az első és legfontosabb kérdés az, hogy miért van nyugtató hatása a borostyán viselésének a fogzó gyermekeknél. Továbbá az, hogy igaz-e az állítás miszerint a bőrrel érintkezve testhő hatására illóolajok szabadulnak fel a borostyánból és ezek ott felszívódnak és a véráramba jutnak.

Régen csak a tengerhullámai által partra vetett borostyánkő került a kereskedelembe, ma már szintetikus módon, laboratóriumokban, vegyszerekből könnyedén előállítható. Nem tudom, de ezek alapján valószínűleg 4000 ft-os áron nem a Balti tengerből származó  és évezredek alatt megeményedett növényi gyantát ( hisz ez a borostyánkő) adják el nekünk.

A természetes borostyán összetevői között megtalálható a borostyánkősav, de illóolaj azonban egyáltalán nincs benne. Fontos tény, hogy nem ismerünk olyan illóolajat, amely a bőrön keresztül felszívódna.

Egy másik állítás, hogy a borostyánnak elektromágneses aktivitása van és jelentős mennyiségű organikus, tisztán természetes energiát termel.

Az tény, hogy a borostyán dörzsölés hatására valóban elektromos lesz, de több műanyag is rendelkezik hasonló tulajdonsággal, de az hogy a borostyán organikus energiát termel az tudományos nonszensz.

Állítólag az 1930-as, ’40-es években biokémikusok felfedezték, hogy a borostyánkősav egy aminosav, mely a test minden sejtjében termelődik, mely képes hatni az aerob légzésre, és részt vesz a citromsav vagy Krebs-ciklusban. Így alakulnak át a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék energiává.

A borostyánkősav nem aminosav, de az igaz, hogy az emberi sejtek anyagcseréjében részt vevő, a citromsavciklusban képződő fontos vegyület. Mindenképpen végbemegy a szervezetben, nem szükséges hozzá a nyaklánc.

Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a gyermek nyakába nyakláncot tenni veszélyes, mert elszoríthatja a nyakat és szakadás esetén a borostyánszem könnyen lenyelhető illetve beszippantható.

Ezek alapján szerintem egyértelmű a borostyánnyaklánc hatásossága, de ennek ellenére sok anyuka állítja, hogy ez igen is jó.

Nem szeretnék senkit meggyőzni, sem eltántorítani, de személyes véleményem szerint én egy rágókát adnék a gyermek kezébe és kenném az ínyét Dologel-el vagy 2 éves kortól Gingisollal.

Gelencsér-Trapp Dorottya