kineziológiai tapasz

Kineziológiai tapasz használata a gyógytornász szemével

Kineziológiai tapasz / kinesio tape használata a gyógytornász szemével

A kineziológiai tapasz, kinesio taping módszer alapötletét a japán Kenzo Kase fejlesztette ki a hetvenes években. E felismerés tudatában dolgozta ki a módszer alapelveit Nitto Denkoval együtt. Célja, hogy a test öngyógyító mechanizmusát támogassa a zavart területeken a centrális és a lokális felhelyezéssel. Fő kiindulási pontjai a bőr és az izomzat voltak, a felhelyezés alapelvei a kineziológián alapulnak.

A kinesio taping alapszemlélete, hogy az emberi testet olyan egységként szemléli, amelyben a test sokrétű, egymással szoros kapcsolatban lévő struktúrák hálózata. Ilyen pl. a bőr, a fascia, az izmok, a meridiánok stb. A tesztek újbóli elvégzéséből győződhetünk meg arról, hogy a kineziológiai tapasz felhelyezés helyes volt-e vagy sem.

A cél az, hogy a zavart szervezetben keletkező folyamatokat receptor ingerekkel segítse, és így elősegítse az öngyógyítást.

     A kineziológiai tapaszt felhasználhatjuk bármilyen fájdalom esetében, megelőzésében, postoperatív és posttraumás állapot esetén, ortopédiában, sportfizioterápiában, lymphológiában, neurológiában, belgyógyászati problémák esetén, nőgyógyászatban, gyermekgyógyászatban.

    A kineziológiai tapasz felhasználási területei szerteágazóak fájdalomcsillapításnál, mozgáskorlátozások és funkcionális problémák esetén, sportsérüléseknél, athrosisnál, gerinc és porckorong problémáknál, izomfeszülésnél, iscialgiánál, sacroiliacalis problémáknak, fejfájásnál, migrénnél, epicondilitisnél, Carpal-Tunnel szindrómánál, nyirokoedemánál, bénulásnál, menstruációs panaszoknál, inkontinenciánál.

A kineziológiai tapasz jótékony hatása az izomzat normotonizálása, a nyirokkeringés javítása, a nyirokrendszer aktivizálása, az endogén-analgetikus rendszer aktivizálása, az izom-, és ízületi funkciók támogatása, a cuti-visceralis reflexen keresztül a belső szervekre gyakorolt hatása.

Alkalmazzák az élsportban és az általános orvostudományban és a fizioterápia számos területén. Világbajnokságokon, olimpiai játékokon, különféle sportágak versenyein, legyen az röplabda, biatlon, futball vagy torna, az eredményes kezelési mód egyre biztosabb alkotórészévé vált a megelőzésnek és a rehabilitációnak.

A kineziológiai tapasz, kinesio tape vastagsága a bőréhez hasonló, ezért a beteg a felhelyezés után nem érzi testidegen anyagnak, 30-40%-os nyúlási mutatója is a bőrt „utánozza”. Kiváló minőségű pamut 100%-os acryl ragasztóréteggel, mely sinus hullámot ír le. Levegő és nedvességáteresztő, mely lehetővé teszi a hosszan tartó használatot és kényelmet, a bőr természetes szellőzését, nem fülled be a tape alatt, fürdés is engedélyezett benne. A páciens mozgásszabadságát meg tudja őrizni, sportolhat, zuhanyozhat, úszhat, nem korlátozza vagy akadályozza a beteget munka vagy más, a mindennapi élethez tartozó tevékenység gyakorlása során.

Több napon keresztül, de akár több hétig is hordható, de fő hatásmechanizmusa a 3-5 nap közé tehető. Kutatások azt igazolják, hogy krónikus betegeknél akkor hatékonyabb a taping, ha hosszabb ideig van fent a fent, ezzel szemben a sportolóknál többször kell cserélni.

     A kineziológiai tapasz felhelyezése szempontjából 7 technikát tudunk elkülöníteni.

     Az izomtechnikával fokozott vagy csökkent nyugalmi feszültség (hypotonus, hipertonus) esetén alkalmazzuk illetve a sérült az izom erősítésére.

     A ligamentum-technika vagy space/tér technikát az inak és a szalagok túlterhelése esetén használjuk. Az anyag teret képez, behúzódásokat kiemel, stabilizál, tehermentesít, fájdalmat csökkent, növeli a teherbírást és serkenti a keringést, ami gyorsítja a gyógyulást.

     A fascia technikát az izomfasciák letapadása esetén alkalmazzuk. Lazítja a fasciákat ezáltal csökken a fájdalom, tér keletkezik, a szervezet számára a legjobb pozícióba hozom a területet.

     Korrektúra technika esetén a „test adott területeit” korrigáljuk, mindig a bőrrel és a fasciával együtt.

A nyirok technika felhelyezést a nyirokáramlás zavarai esetén alkalmazzák. Megemeli a bőrt. Ezáltal megnöveli a bőr és a bőr alatti szövetek közti teret, így a felgyülemlett szövetközti folyadék könnyebben a nyirokrendszerbe áramlik.

Ezen felhelyezéseken kívül még használunk ín– és funkcionális technikát.

 

Gyakran alkalmazzuk még a fájdalomkeresztet, mely serkenti a keringést és csökkenti a fájdalmat.

Írta: Gelencsér-Trapp Dorottya – Trappsifüles Mozgás- és Készségfejlesztő Központ

Bővebb információért tájékozódjon honlapunkon, vagy keressen bennünket elérhetőségeinken: http://trappsifules.hu/kapcsolat/