+36302212210 [email protected]

A kiropraktika és mozgásfejlesztés együttes alkalmazása gyermekeknél

Magyarországon ma már több olyan újszülöttekkel, kisdedekkel, gyermekekkel foglalkozó alternatív terápia létezik, amikről a szülők nagy része csak akkor szerez tudomást, amikor gyermekének valamilyen mozgásszervi, esetleg idegrendszeri/ neurológiai problémája jelentkezik. Több éves tapasztataim alapján sokszor merül fel a kérdés, hogy egyes terápiák jól alkalmazhatóak-e együtt. Vannak olyan módszerek, melynek képviselői a kizárólagosságot vallják, de a terapeuták többsége hisz a komplexitásban. Természetesen nem minden terápia egészíti ki egymást, és nem jó a túlzott halmozás sem. A legfontosabb szülőként, hogy találjunk egy olyan szakembert, akiben mind szakmailag, mind emberileg megbízunk annyira, hogy gyermekünk fejlesztését koordinálja. Gondolok itt arra, hogy milyen fejlesztések kellenek a gyermeknek, milyen terápiák illenek össze egymással, melyek jótékonyan hatnak az aktuális probléma javulásához.

Ebben a cikkben a kiropraktikát szeretném bemutatni, amely a gyógytornászok munkáját nagyban segítheti, kiegészítheti. Példának okáért gyakran előforduló probléma babáknál a méhen belüli rossz fekvésből származó ferde nyaktartás. Ezt a jelenséget már a szülő is hamar észreveheti, hiszen gyermeke a fejét mindig csak egyik irányba fordítja, ennek következményeként látványosan deformálódik a koponya. A szülő ezt jelzi a gyermekorvosnak, illetve a védőnőnek, akik tovább irányítják a szerintük megfelelő szakemberhez (neurológus, ortopéd orvos, gyógytornász, konduktor, szomatopedagógus, stb.).

A Trappsifüles Mozgás- és Készségfejlesztő Központban minden kezelést egy széleskörű vizsgálat előz meg. A terapeuta ilyenkor feltérképezi a gyermek állapotát és feladatokat ad a szülőknek, amit minden nap elvégez a picivel a gyorsabb javulás érdekében. Gyakran előfordul, hogy egy terápia önmagában nem elég és más kiegészítő kezelés is szükséges. A ferde fejtartásnál a baba a fejével csak egyik irányba néz és általában az ellenkező oldalra biccent. Ilyenkor egyes izmok megfeszülnek, mások pedig túlnyúlnak, ami hosszútávon a nyak mozgástartományának a beszűküléséhez vezethet. Gyakorta előfordul, hogy a feszes izmok elhúzzák a nyaki csigolyákat is, ha ezt nem kezeli a kiropraktőr, akkor nem látunk jelentős állapotjavulást. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy a feszes izmok húzzák-e el a csigolyát vagy fordított a helyzet. Terapeutaként nagyon fontos, hogy ilyenkor más szakembert is bevonjuk az gyorsabb állapotjavulás/ gyógyulás érdekében.

kep 1

Mielőtt belemennénk a részletekbe, hogy milyen problémákon segíthet a kiropraktika, hogyan zajlik a vizsgálat és a kezelés,- előtte egy minimális anatómiai tudásra szükség lesz:

Az agy a gerincvelőn és az abból kilépő idegszálakon keresztül irányítja testünket a legkisebb molekulától kezdve, a legnagyobb izomcsoporton át, az összes belső szervig mindent, ami a testben található. Az agyat a koponya védi, a gerincvelőt pedig a gerinccsigolyák. Amennyiben a csigolyák kimozdulnak elfogadható helyzetükből, akkor abnormális nyomást gyakorolnak majd a mellettük kilépő idegszálakra.

Ezek az elmozdulások pedig olyan másodlagos problémákhoz vezethetnek, mint:

  • ferde fejtartás,
  • kisdedeknél fejfordítás csak egy irányba
  • fej emelése nehezen/ nem megy
  • koponya deformáció
  • mozgásfejlődésbeli lemaradás
  • emésztési problémák
  • alvási problémák
  • pótcselekvések, mint fej/végtagok kontrolálatlan mozdulatai
  • testtartási problémák

Mivel foglalkozik a kiropraktika?

A kiropraktika a gerinc szerkezeti korrekciójával foglalkozik. Ez olyan szegmentális elmozdulások (elsődleges problémák) korrigálását jelenti, melyek többek között a fentebbi és sok más másodlagos probléma megszűnését eredményezheti.

kep4

  kep5

A kiropraktika és csontkovácsolás nem ugyanaz?

Sokszor tévesztik össze az emberek a kiropraktikát a csontkovácsolással és habár Magyarországon lehet olyan tapasztalt csontkovácsokat találni, akik sokaknak segítenek, a két tevékenység nem összetévesztendő.

A legnagyobb különbség a kiropraktőrök és a csontkovácsok között a képzésben és a kezelési technikákban van.

A következő linkeken megtekinthetik, mit tanul egy kiropraktőr az Egyesült Államokban:

https://www.palmer.edu/academics/doctor-of-chiropractic/curriculum/

https://www.palmer.edu/getmedia/8c0192a0-2091-4a95-8f09-7905ac98fb4f/main-campus-sample-curricular-schedule.pdf

Ihász Gábor kiropraktőrhöz legtöbbször valamilyen a már említett tünetek egyikével érkeznek a gyermekek, ezért vizsgálat előtt a kórtörténet felvétele történik. Ez egy adatlap kitöltéséből és egy beszélgetésből áll, a szülők elmondják miért is érkeztek a rendelőbe. A terapeuta részletesen elmondja, hogy miként zajlik majd a kezelés, illetve megmutatja a szülőknek mit érez gyermekük, ha nem csak a kezét használja a kiropraktőr, hanem egy fájdalommentes módszert, az aktivátort.

Aktivator

Vizsgálat alatt a legjobb, ha a szülők a picik látóterében maradnak, ha pedig szükséges, akkor hozzájuk is érhetnek, hogy megnyugtassák őket. Fontos megemlíteni, hogy ez idő alatt sem érez semmiféle fájdalmat a gyermek, de nem mindegyikük szereti, ha idegenek nyúlnak hozzá.

kep2

kep3

Az alapvető ízületi és neurológiai vizsgálatokon kívül a gerinc biomechanikáját vizsgáljuk és olyan elmozdulásokat keresünk, amelyek a kialakult másodlagos problémákat/tüneteket okozhatják.

Ha kiderül, hogy van a gerincben elmozdulás, olyan mozgástartomány csökkenés, ami okozhatja a tüneteket, akkor precíz, pontos, finom mozdulatokkal impulzust kap az adott terület, ami csecsemőknél ujjbeggyel, vagy aktivátorral történik.

Ez az eszköz semmilyen fájdalmat nem okoz, a terapeuta nem ropogtatni próbálja a gyermeket, csak olyan apró impulzusokat ad a gerincnek, ami beindítja az idegrendszer optimális működését.

A kezelés után a kiropraktőr átbeszéli a családdal, hogy mire figyeljenek illetve, hogy mikor érdemes visszajönni ellenőrzésre, újabb kezelésre.

Platinum logo

Évek óta eredményesen dolgozik együtt a Trappsifüles Mozgás- és Készségfejlesző Központ a Platinum Kiropraktika szakembereivel Megan Courtney- vel és Ihász Gáborral a gyermekek fejlődéséért. Nemrégiben szülőként is végig követhettem a gyógytorna és a kiropraktika együttműködésének jótékony hatását saját ikergyermekimen, akik helyhiány miatt rosszul feküdtek az anyaméhben.

További kérdések esetén keressenek bennünket elérhetőségeink valamelyikén, vagy kérjenek időpontot személyes konzultációra: https://trappsifules.hu/kapcsolat/

Írta: Gelencsér-Trapp Dorottya Trappsifüles Mozgás- és Készségfejlesztő Központ

Közreműködött Ihász Gábor – Platinum Kiropraktika

Gyermekem minőségi fejlesztése az én kezemben van.

Keressen bennünket elérhetőségeink bármelyikén!

+36 30 221 221 0

1193 Budapest, Táncsics Mihály utca 72.