+36302212210 [email protected]

Hanyag testtartás gyermekeknél

Napjainkban egyre több gyermekkel találkozunk, akiknél valamilyen mozgásszervi elváltozás figyelhető meg.

Vajon mi lehet az oka, hogy egyre több gyermeknél figyelhető meg a hanyag tartás és a gerincferdülés?

A kérdés nemcsak a szülőkben fogalmazódik meg, hanem bennünk terapeutákban is.

Amit biztosan tudunk, hogy gyerekkorban a felgyorsult növekedést az izmok gyakran nem tudják követni. A gyengébb izmok elfáradnak és ezáltal nem tudják biztosítani az egész napos helyes testtartást. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek hétköznapjaiban nagy szerepet játszik az iskola,- reggeltől egészen délutánig ülnek az iskolapadban, kisebb-nagyobb szünetekkel. Sajnos a sok ülés szintén nem tesz jót a gerincnek, pláne ha a testhelyzet görnyedt és helytelen. Gyermekeinknek kevés a szabadideje, iskola után jönnek a különböző szakkörök, magán tanárokhoz járnak és sokszor a rendszeres testmozgásra, a sportra nem marad idő. A napi megfelelő mennyiségű testmozgás kifejezetten fontos az izmaik fejlődése szempontjából. A gyenge izmok nem tudják megfelelően tartani a gerincet és kialakulhat a a hanyag testtartás majd a gerincferdülés. Az eleve alkati hipotón (laza izomtónusú) csecsemőknél külön figyelni kell később a megfelelő mennyiségű és minőségi testmozgásra, hiszen számítani lehet arra, hogy a későbbiekben hajlamosabb lesz a hanyag testtartásra.

A törzs vázát a gerinc, más néven a csigolyaoszlop alkotja. A gerincet egy természetes izomfűző tartja, mely a hasizmokból, a törzsizmokból, illetve a gerinc mellett futó izomcsoportokból áll. Ha az izomfűző nem elég erős az tartáshibát eredményez.

gerinc fiziologas gorbuletei 179x1024 1

A gerinc fiziológiás görbületei oldalnézetben

A helyes testtartásnál nagyon fontos szerepe van a medence dőlésszögének, illetve a gerincoszlop fiziológiás görbületeinek. A fiziológiás görbület a nyaki csigolyáknál homorú, a háti csigolyáknál domború, az ágyéki csigolyáknál homorú, keresztcsonti csigolyáknál pedig domború kell legyen.

 

        hanyag testtartas tipusai       

 A hanyag tartás típusai

 

Hanyag tartás esetén a törzset hátulról nézve a gerinc vonala egyenes, nem görbül és nem is csavarodik, ezzel szemben oldalnézetből a fiziológiás görbületek fokozódnak, illetve laposodnak. Hanyag testtartás esetén beszélhetünk lapos hátról, domború hátról (kifotikus), nyerges hátról, illetve fokozott ágyéki és kiegyenesedett ágyéki görbületről.

Hogyan tudjuk észre venni gyermekünknél a hanyag tartás miatti elváltozásokat?

Szakemberként természetesen szemrevételezéssel is megállapíthatók ezek, a szülőknek viszont nehezebb dolga van.

Összeszedtünk néhány olyan jelet, melyből szülőként felébredhet bennünk a gyanú, hogy baj van és szakemberhez kell forduljunk:

Oldalnézetből:
  • eltolódik a test súlyvonala
  • a fej előrébb helyezkedik el (oldalnézetben nem a törzs vonalában van), esetleg lóg
  • a vállak előre esnek
  • a hát túl domború,vagy túl lapos
  • túl nagynak látszik a gyermek hasa (sokszor úgy tűnik, hogy a gyermeknek túl nagy a hasa, pedig ez nem más, mint a hasizmok gyengesége, melyek a medence billentéséért is felelősek) – ennek velejárója: túl fokozott derék tájon a homorulat
  • szinte teljesen kisimult derék tájon a homorulat

          

hanyag tartas 768x1024 1

helyes testartas 768x1024 1
Hátulról nézve:
  • feszes nyakizmok
  • lapockák egy vonalban és távol helyezkednek el egymástól, gyakorta ki is állnak
  • feszes derék
  • X-láb
  • bedőlő boka

A hanyag tartás kezelése egyéni és kiscsoportos formában játékosan zajlik a Trappsifüles Mozgás- és Készségfejlesztő Központunkban, melyet egyéni felmérés és tanácsadás előz meg. A terápia során sokszor több technikát is alkalmazunk, de elsősorban célunk a gyenge izmok erősítése és a megrövidült izmok nyújtása. Számos kiegészítő technikát is alkalmazunk, amik hatékonyabbá teszik a tornát pl: Kinesio tape (lazító illetve tartásjavító), manuális technikák (pl: masszázs, Pfaffenrot manuális terápia). Javasolni szoktuk kiegészítő foglalkozásként az úszást és falmászást is, mert ezek olyan mozgásformák, melyek jótékony hatással vannak a hanyag tartásra tartásjavító hatásuknak köszönhetően.

Hanyag tartas javitasa egyeni tornava

Hanyag tartás fejlesztése egyéni tornával

 

 

   tartasjavito torna parban tartasjavito gerincjoga

Hanyag tartás javítása

   csoportos tartasjavito torna

Hanyag tartás fejlesztése csoportos tornával

Fontos kihangsúlyozni, hogy a hanyag tartás a gerincferdülés előszobája, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek sokat mozogjanak preventív jelleggel.

További kérdések esetén keressenek bennünket elérhetőségeink valamelyikén, vagy kérjenek időpontot személyes konzultációra: https://trappsifules.hu/kapcsolat/

Írta: Gelencsér-Trapp Dorottya – Trappsifüles Mozgás- és Készségfejlesztő Központ

Gyermekem minőségi fejlesztése az én kezemben van.

Keressen bennünket elérhetőségeink bármelyikén!

+36 30 221 221 0

1193 Budapest, Táncsics Mihály utca 72.