Hanyag testtartás gyermekeknél

Napjainkban egyre több gyermekkel találkozunk, akiknél valamilyen mozgásszervi elváltozás figyelhető meg.

Vajon mi lehet az oka, hogy egyre több gyermeknél figyelhető meg a hanyag tartás és a gerincferdülés?

A kérdés nemcsak a szülőkben fogalmazódik meg, hanem bennünk terapeutákban is.

Amit biztosan tudunk, hogy gyerekkorban a felgyorsult növekedést az izmok gyakran nem tudják követni. A gyengébb izmok elfáradnak és ezáltal nem tudják biztosítani az egész napos helyes testtartást. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek hétköznapjaiban nagy szerepet játszik az iskola,- reggeltől egészen délutánig ülnek az iskolapadban, kisebb-nagyobb szünetekkel. Sajnos a sok ülés szintén nem tesz jót a gerincnek, pláne ha a testhelyzet görnyedt és helytelen. Gyermekeinknek kevés a szabadideje, iskola után jönnek a különböző szakkörök, magán tanárokhoz járnak és sokszor a rendszeres testmozgásra, a sportra nem marad idő. A napi megfelelő mennyiségű testmozgás kifejezetten fontos az izmaik fejlődése szempontjából. A gyenge izmok nem tudják megfelelően tartani a gerincet és kialakulhat a a hanyag testtartás majd a gerincferdülés. Az eleve alkati hipotón (laza izomtónusú) csecsemőknél külön figyelni kell később a megfelelő mennyiségű és minőségi testmozgásra, hiszen számítani lehet arra, hogy a későbbiekben hajlamosabb lesz a hanyag testtartásra.

A törzs vázát a gerinc, más néven a csigolyaoszlop alkotja. A gerincet egy természetes izomfűző tartja, mely a hasizmokból, a törzsizmokból, illetve a gerinc mellett futó izomcsoportokból áll. Ha az izomfűző nem elég erős az tartáshibát eredményez.

A gerinc fiziológiás görbületei oldalnézetben

A helyes testtartásnál nagyon fontos szerepe van a medence dőlésszögének, illetve a gerincoszlop fiziológiás görbületeinek. A fiziológiás görbület a nyaki csigolyáknál homorú, a háti csigolyáknál domború, az ágyéki csigolyáknál homorú, keresztcsonti csigolyáknál pedig domború kell legyen.

               

 A hanyag tartás típusai

 

Hanyag tartás esetén a törzset hátulról nézve a gerinc vonala egyenes, nem görbül és nem is csavarodik, ezzel szemben oldalnézetből a fiziológiás görbületek fokozódnak, illetve laposodnak. Hanyag testtartás esetén beszélhetünk lapos hátról, domború hátról (kifotikus), nyerges hátról, illetve fokozott ágyéki és kiegyenesedett ágyéki görbületről.

Hogyan tudjuk észre venni gyermekünknél a hanyag tartás miatti elváltozásokat?

Szakemberként természetesen szemrevételezéssel is megállapíthatók ezek, a szülőknek viszont nehezebb dolga van.

Összeszedtünk néhány olyan jelet, melyből szülőként felébredhet bennünk a gyanú, hogy baj van és szakemberhez kell forduljunk:

Oldalnézetből:
 • eltolódik a test súlyvonala
 • a fej előrébb helyezkedik el (oldalnézetben nem a törzs vonalában van), esetleg lóg
 • a vállak előre esnek
 • a hát túl domború,vagy túl lapos
 • túl nagynak látszik a gyermek hasa (sokszor úgy tűnik, hogy a gyermeknek túl nagy a hasa, pedig ez nem más, mint a hasizmok gyengesége, melyek a medence billentéséért is felelősek) – ennek velejárója: túl fokozott derék tájon a homorulat
 • szinte teljesen kisimult derék tájon a homorulat

          

Hátulról nézve:
 • feszes nyakizmok
 • lapockák egy vonalban és távol helyezkednek el egymástól, gyakorta ki is állnak
 • feszes derék
 • X-láb
 • bedőlő boka

A hanyag tartás kezelése egyéni és kiscsoportos formában játékosan zajlik a Trappsifüles Mozgás- és Készségfejlesztő Központunkban, melyet egyéni felmérés és tanácsadás előz meg. A terápia során sokszor több technikát is alkalmazunk, de elsősorban célunk a gyenge izmok erősítése és a megrövidült izmok nyújtása. Számos kiegészítő technikát is alkalmazunk, amik hatékonyabbá teszik a tornát pl: Kinesio tape (lazító illetve tartásjavító), manuális technikák (pl: masszázs, Pfaffenrot manuális terápia). Javasolni szoktuk kiegészítő foglalkozásként az úszást és falmászást is, mert ezek olyan mozgásformák, melyek jótékony hatással vannak a hanyag tartásra tartásjavító hatásuknak köszönhetően.

Hanyag tartás fejlesztése egyéni tornával

 

 

    

Hanyag tartás javítása

    

Hanyag tartás fejlesztése csoportos tornával

Fontos kihangsúlyozni, hogy a hanyag tartás a gerincferdülés előszobája, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek sokat mozogjanak preventív jelleggel.

További kérdések esetén keressenek bennünket elérhetőségeink valamelyikén, vagy kérjenek időpontot személyes konzultációra: https://trappsifules.hu/kapcsolat/

Írta: Gelencsér-Trapp Dorottya – Trappsifüles Mozgás- és Készségfejlesztő Központ

Gyermekem minőségi fejlesztése az én kezemben van.

Keressen bennünket elérhetőségeink bármelyikén!

+36 30 221 221 0

info@trappsifules.hu

1193 Budapest, Táncsics Mihály utca 72.