+36302212210 [email protected]

Minden, amit a csecsemőkori csípőszűrésről tudni kell

A csípő anatómiája:

Testünk csontos központja a medence.  A medence alkotó csontjai az alsó ágyéki csigolyák, a keresztcsont, a farokcsont, és a két medencecsont. Csecsemőkori csípőszűrésnél a csípőízületet vizsgálják a szakemberek, ami egy ízületi fejből és egy vápából áll. Ebben az esetben az ízületifej a combcsont felső része a combfej, a vápa pedig a medencecsont kör alakú homorú bemélyedése. Fontos alkotóelem továbbá még az ízületi porc, az ízületi folyadék, az ízületi tok, és az ízületet stabilizáló szalag és izomrendszer.

A csípőízület kialakulásának jelei már 6. magzati héten észrevehetők, a 10. héten pedig egyértelműen láthatóak az ízület alkotóelemei. Ezek után csak formai és nagyságbeli változások mennek végbe a magzat megszületéséig.

Cs%C3%ADp%C5%91 %C3%ADz%C3%BClet

csípőízület

csípő izmai

csípő izmai

 

 

medence

Medence ábrája

Csecsemőkorban nagyon fontos a csípőízület vizsgálata, hisz így tudunk tájékozódni, hogy a csontosodás rendben zajlik-e, illetve hogy nincs-e valamilyen rendellenesség.
Magyarországon az újszülöttek 0,2-0,5%-ánál fordul elő különböző mértékű dysplasia, mely a lányoknál 4-6x gyakoribb.

Magyarországon hivatalosan három szűrővizsgálat ajánlott a gyermekeknek. Először az újszülött csecsemőt nézik meg 3-4 naposan még a hazaengedés előtt. A következő vizsgálat 4-6 hetes korban ajánlott. Harmadjára pedig 3 hónapos korban vizsgálják meg a csecsemőket.

Egy komplett csecsemőkori csípőszűrés fizikális és ultrahangos vizsgálatából tevődik össze, melyet ortopéd szakorvos végez. Ezekkel a vizsgálatokkal tájékozódhatunk, hogy:

 • csípőízület ficamodott-e
 • csípőízület porcos és csontos részeinek érettsége megfelelő-e

A fizikális vizsgálat során az ortopéd szakorvos átmozgatja a csípőt, megnézi, hogy:

 • minden irányanyba „jól mozog-e” (teljes-e a csípő mozgástartománya)
 • feszes-e a csípő
 • laza a csípő
 • van-e ízületi kontraktúra
 • valamilyen egyéb rendellenesség tapasztalható-e

A hivatalos ajánlás szerint ezt a vizsgálatot háziorvos is elvégezheti, viszont amennyiben kóros eltérést észlel, tovább küldi a csecsemőt az ortopéd szakorvoshoz.
Fontos megemlíteni, hogy vannak olyan esetek, amikor a csecsemőkori csípőszűrés fizikális vizsgálatban jártas személyek (ortopéd szakorvos, háziorvos, gyógytornász) sem tudják biztosan kiszűrni a rendellenességet. Ezért fontos, hogy a fizikális vizsgálat mellett egy ultrahang vizsgálat is készüljön a gyermek csípőjéről, ahol negatív eredményt kapunk.

Az ultrahangot radiológus végzi. Ez egy olyan képalkotó eljárás, amely fájdalommentes, megbízható és nincs kockázata. A combcsont feje csontosodása miatt 6-8 hónapos korig informatív.

 

Gyanújelek, mely esetén kifejezetten fontos az ultrahang elvégzése:

 • intrauterin (méhen belüli) téraránytalanság
 • farfekvés
 • családi halmozódás
 • koraszülés
 • fizikális eltérés (valószínűségi jelek) esetén kötelező

Az ultrahang eredménye akkor jó, ha: jól fejlett a vápa és a combfej a helyén van.

 

Csecsemőkori csípőficam:

A csípő és a combcsont beízesülésénél található ízület veleszületett fejlődési rendellenessége.

Csípőficam fajtái  

Csecsemőkori csípőficam gyanúja merül fel:

 • a hason fekvő csecsemőn feltűnő ráncaszimmetria van és a csípőket megtapintva, azokat aszimmetrikusnak találjuk, aszimmetrikus farpofák
 • a csípők hajlított helyzetben végzett távolítása korlátozott, kevesebb, mint 60 fok
 • terpesz pelenkázásra nem változik a csípő
 • mozgáskorlátozottság
 • az alsó végtag kifelé fordulása
 • végtagrövidülés (a csípőficamos oldal rövidebb)
 • az újszülött vagy csecsemő az érintett végtagot kevésbé mozgatja, aszimmetrikusan tartja
Csípőficam Csípőficam

Vele született csecsemőkori csípőficam és dysplasia „fokozatai”:

 • Laza csípő:

A combcsont feje a vápából kifele nyomható, de nem hagyja el a vápát. Mozgatásnál előfordul, hogy kattogást hallhatunk, de nagyon fontos, hogy ilyen esetben a combfej a vápában marad, nem kell megijednünk.
Kezelésként ilyenkor egy egészséges babánál nem szoktunk mást javasolni, mint hogy tornáztassa a gyermeket, kerülve a nagy terpesztést. A laza csípőjű babáknál fontos, hogy a csípő kikörzést hagyjuk ki a tornából, mert nem akarjuk fokozni a már eleve is laza csípő távolítását. A baba átmozgató torna az alábbi linken megtalálható: http://trappsifules.hu/baba-atmozgato-torna/. A mindennapokban nem javasoljuk hordozásnál (kenguru, kendő) a nagy széles terpeszt, szintén a fentiek leírtak miatt.

Előfordul, hogy laza csípőjű csecsemőknél a mozgásfejlődés a normálhoz képest elcsúszik.

 

 • Instabil, luxálható csípő:

A combcsont feje a vápából hátrafelé vagy oldalra kinyomható, miközben zökkenést észlelünk. Ilyen esetben Pavlik-kengyel kezelés indikált gyógytornával. A kezelés időtartama 3-6 hónap a csecsemő életkorától függően.

Pavlik kengyel 

 Pavlik kengyel

 • Luxatio coxae congenita:

Nyugalmi helyzetben a combcsont fej a vápán kívül helyezkedik el. Kezelése műtéti. A műtét után a gyermek gipszet kap 4-6 hétig. A gipszlevétel után fontos az intenzív gyógytorna.

Összegzésként elmondhatjuk nagyon fontos, hogy gyermekünket időben elvigyük a megfelelő szakemberhez. A fizikális vizsgálat mellett fontos az ultrahangos vizsgálat is, hogy biztosan kizárhassunk az összes rendellenességet, ezzel biztosítva gyermekünk normál fejlődését.

Nem szabad megijedni, ha a vizsgálatok során megállapítanak valamilyen eltérést a gyermekünknél. Mára már számos eszközzel tudjuk segíteni a csípő helyes fejlődését, a mindennapos otthoni torna és a terapeuta által vezetett manuális technikák, illetve gyógytorna segítségével.

Írta: Gelencsér – Trapp Dorottya

További kérdések esetén keressenek bennünket elérhetőségeink valamelyikén, vagy kérjenek időpontot személyes konzultációra: http://trappsifules.hu/kapcsolat/

 

Felhasznált irodalom:

Szendrői Miklós: Ortopédia 28.1.2. fejezet
dr. Vízkelety Tibor
http://www.endoprotezis.hu/index.php/betegeknek/2-uncategorised/12-a-csipo-anatomiaja
http://www.endoprotezis.hu/index.php/betegeknek/2-uncategorised/12-a-csipo-anatomiaja
http://www.jgypk.hu/tamop15e/tananyag_html/gyogytesi/a_csp_ortopdiai_betegsgei.html
https://divany.hu/szuloseg/2007/03/09/terpeszpelenka_es_pavlik_kengyel/

http://www.endoprotezis.hu/index.php/betegeknek/2-uncategorised/12-a-csipo-anatomiaja

Gyermekem minőségi fejlesztése az én kezemben van.

Keressen bennünket elérhetőségeink bármelyikén!

+36 30 221 221 0

1193 Budapest, Táncsics Mihály utca 72.